vegan kookboekenVegan bakken vraagt een beetje inspanning om het goed te krijgen. Bij bakken worden traditioneel eieren en melk gebruikt dus als je op een gezonde en vegan wijze wilt gaan bakken moet je deze vervangen door andere natuurlijke producten die een vergelijkbaar (of beter) resultaat opleveren. Voor een beginnende vegan kok is dit niet altijd makkelijk. Daarom kan het een goed idee zijn om een vegan kookboek om te bakken aan te schaffen om de kneepjes van het vak te leren zodat je zonder vegan kan gaan bakken bij jou in de keuken.

kookboeken vegan bakken - vegan bakboeken

Goede vegan bakboeken

Taart ende Koeck – een uitstekend vegan bakboek

beste vegan bakboek - Taart ende KoeckTaart ende Koeck is naar onze bescheiden mening één van de beste vegan bakboeken die er zijn. Enerzijds leer je hoe je traditionele zoetigheden en baksels op een vegan manier kan gaan bereiden maar anderzijds krijg je ook creatieve en echt vegan recepten om mee aan de slag te gaan. Je kan dus een beetje kiezen welke weg je wilt uitgaan. maar tegelijk ben je er ook van verzekerd dat elk recept super lekker zal zijn, ook zonder eieren, room en zuivelproducten. De ondertitel zegt ook al veel ‘Ouderwets lekker bakboek’. Het moet dus lekker zijn en aanvoelen zoals vroeger. Maar dus wel vegan. De auteur van het kookboek Maartje Borst verkoopt al lang veganistische heerlijkheden in haar Amsterdamse vegan eethuisje Koffie ende Koeck. Ze heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot vegan chef, met patisserie als specialiteit.
»» koop Taart ende Koeck

Gebak met groenten – leren bakken met groenten

beste vegan bakboeken - Gebak met groentenIn Gebak met groenten neemt de Vlaamse Eveline Versluys je mee naar de wondere wereld van zoet gebak en desserts met groenten. In dit unieke bakboek leer je hoe je het allerlekkerste vegan gebak op tafel kunt toveren, en dat allemaal met groenten in de hoofdrol. Aan de hand van 45 inspirerende recepten ontdek je hoe lekker zoet gebak met groenten kan zijn. Van klassieke desserts als Boules de Berlins en wortelcake, tot inventieve toetjes zoals glühweincake met witloof en cheesecake met asperges. Heel inspirerend allemaal. Een creatief vegan bakboek dus. Bekijk hier ook de blog van Eveline VegaMuze.
»» koop Gebak met groenten

Funky Vegan Bakboek – zoet en vegan bakken

beste vegan bakboeken - Funky Vegan BakboekHet Funky Vegan Bakboek van de Amsterdamse Emma Herngreen heeft als ondertitel ‘Vol romig zondig zoet’ en dat geeft al wat aan wat je kan verwachten. De focus ligt hier op het traditionele rijke en zoete bakken, maar dan op een vegan manier. Dat wil zeggen zonder eieren, room en andere zuivelproducten natuurlijk. Het is dus wat minder ‘creatief’ en wat traditioneler maar dat kan geen kwaad natuurlijk. Ook als veganist mag je best genieten van zoete gebakjes of taarten als je dat graag wilt. Elk hoofdstuk is gebaseerd op een specifieke muzikale stemming. Singing the blues bevat troostvoer als breakup brownies en comfort caramels. Voor een Poppy mood zijn er roze koeken en sugar bunny worteltaart. Find your soul geeft recepten voor de weg naar je hart met witte chocolademousse, een red velvet taart en een kersenkruimeltaart. En ook het hartige genot vergeet Emma niet met Spice it up with a little funk: knoflookbroodjes, miniquiches en ‘kaas’balletjes.
»» koop Funky Vegan Bakboeke-book

Van de vegan bakker – ook vegan brood bakken

Van de vegan bakker - vegan brood bakkenDe ondertitel van Van de vegan bakker zegt al wat je met dit vgan bakboek kan bakken, namelijk ‘brood, gebak, koekjes, cakes & meer’. Alles wat je bij de bakker vindt dus, met vooral voor brood allerlei aanwijzingen hoe het ook vegan kan. Welke plantaardige vetten zijn geschikt voor welk gebak, hoe maak je zelf de lekkerste plantaardige botervervanger waarmee je perfect bladerdeeg of briochedeeg maakt of de overheerlijkste croissants bakt. Leer meringue en macarons maken van aquafaba. ‘Van de vegan bakker’ maakt inzichtelijk welke invloed het werken met plantaardige vervangers heeft op het bakproces waardoor je echte vegan oppers op tafel zet. Van gistbrood en zuurdesem tot hamburgerbroodjes; van dé Franse klassiekers als madeleines, tartes au citron, millefeuiles en financiers. Maak zelf vegan pavlova, brownies, muffins en cakes. Niet altijd eenvoudig, maar wel doenbaar en even lekker als bij de gewone bakker.

»» koop Van de vegan bakker

Dosia bakt vegan – lekker vegan bakken

beste vegan bakboek - Dosia bakt veganIn het vegan bakboek Dosia bakt vegan vind je cakes, koekjes, taarten en allerlei soorten gebak – zowel zoet als hartig. Met de romigheid van noten en kokos in plaats van boter, room en eieren, de luchtigheid van rijsmiddelen zoals bakpoeder en baksoda, en de binding van lijnzaad, appelmoes en tofu. En met de ontdekking van aquafaba behoren nu ook meringues en andere schuimtaarten tot de talloze vegan mogelijkheden! Je vindt in dit boek zowel de basics zoals een super chocoladetaart, speculaas, tompoezen, bessenmuffins en brioche als recepten met een bijzondere eigen twist voor de meer avontuurlijke bakkers. Wat dacht je van appelstroopwafels, pistache-schuimtaart met basilicum of een saffraan-rijstevlaai.

»» koop Dosia bakt vegan

Heel Holland Bakt Vegan (nieuw te verschijnen mei 2023)

Vegan bakken is echt net zo lekker als klassiek met boter en ei, en in Heel Holland Bakt Vegan laat niemand minder dan Enzo Pérès-Labourdette dat zien. Enzo won Heel Holland Bakt en wist zelfs Meesterbakker Robèrt van Beckhoven te overtuigen.
Ontdek stap voor stap de echte Franse vegan patisserie, van eenvoudig tot iets uitdagender. Van madeleines, meringue en palmiers, en broodjes vegan bitterballen. Voor elk moment van de dag, zowel zoet & hartig. Afwachten of dit nieuwe vegan bakboek populair wordt.

»» koop Heel Holland Bakt Vegan

We voegen zeker nog meer uitstekende vegan kookboeken om te bakken toe aan deze lijst. Heb je hier nog niet je gading gevonden dan kan je eens kijken naar meer ‘exotische’ vegan kookboeken of onze lijst vegan kookboeken beginners of vegan kookboeken gevorderden.

We hebben verder ook tips om goedkoop vegan te koken,  vegan te koken met de feesten of vegan te koken als student.

Deel de liefde hier