goedkoop kookboeken studenten

Hoe vegan koken als student?

vegan eten en koken als student

Ben jij een student die nieuwsgierig is naar het wonderbaarlijke leven van de plantaardige keuken – of die de levensstijl echt volgt? Vraag je je af hoe je gezonde vegan maaltijden kunt inpassen in je academische drukte? Of ben je een ouder van een veganistische student die zich zorgen maakt over de inname van voedingsstoffen en eiwitten van het kind zonder gezonde huisgemaakte maaltijden?

Je bent niet de enige met deze zorgen en gedachten. Geloof het of niet, rigoureuze cursussen, projectdeadlines, sociale evenementen, studentenactiviteiten en een veganistisch, plantaardig leven kunnen goed samengaan voor drukke studenten. Hoe, vraag je? Door een goede voorbereiding en door buiten de vaste lijntjes te kleuren.

Maaltijdplanning en het stroomlijnen van je aankopen en voedselbereidingen zijn essentieel om een plantaardige, veganistische levensstijl beheersbaar te maken. Hier in dit artikel delen we kort onze  favoriete tips die studenten kunnen helpen bij hun vegan ontdekkingsreis.

Stap 1: stel een plan op voor je dieet

Hier zijn enkele tips om als student een plantaardig dieet vast te stellen en te behouden.

Doe je onderzoek. Vind leuke lokale supermarkten, veganistische restaurants, veganistische clubs en boerenmarkten in de stad waar je op kot zit. Dit zijn bronnen die waardevolle kennis en voedingsmiddelen kunnen bieden die aan uw veganistische behoeften voldoen. Vraag rond en kijk of er ook lokale Facebook-groepen zijn – en zo niet, begin er dan zelf een.

Heb een sterk idee van “waarom” je het allemaal doet. Herinner jezelf er dus aan waarom je ervoor kiest om veganistisch te eten. Of je nu trendy, gezondheidsbewust, dierenliefhebbend of gewoon nieuwsgierig bent, doe je best om je intenties duidelijk te maken voor jezelf om op die manier aan je eetgewoonten vast te houden.

Vind bondgenoten. Bouw een band op met mede-veganistische studenten; deel je ervaringen en hacks voor het bereiden van voedsel. Contact maken met je medestudenten op kot kan ook helpen. Misschien kan je aankopen delen en eten uitwisselen als er overschotten zijn.

vegan studenten kookboeken

Plan het uit. Stel een plan op voor je maaltijden met je lesrooster in gedachten. Snacks klaarzetten en eten en drinken klaarmaken de avond voor een drukke dag aan de unif of hogeschool kan je zowel tijd als hoofdpijn besparen. Het maken van testen en het schrijven van papers kan al stressvol genoeg zijn – het is niet nodig om je eetleven ook moeilijk te maken.

Kweek je eigen kruiden en zelfs groenten. Creëer een mini-vegan kruidentuin voor binnen die een bijdrage levert aan je maaltijden en drankjes. Het opnieuw laten groeien van een aantal van je in de winkel gekochte producten en keukenresten, zoals sla, kruiden, uien, look en selderij, is een zuinige manier om ook toegang te hebben tot vers voedsel. Misschien kan je iets organiseren samen met enkele andere studenten om op een geschikte locatie een kleine groenten- en kruidentuin op te zetten voor gemeenschappelijk gebruik.

Steun ook een beetje op je familie. Ouders, deze is voor jullie: geef eetpakketten met producten die het eten en bereiden van maaltijden gemakkelijker kunnen maken voor je vegan student. Misschien kunnen enkele andere familieleden ook een duwtje in de rug geven met wat euro’s of een cadeaubon om vers voedsel te kopen.

Stap 2: haal alle benodigdheden in huis

Deze essentiële items helpen om je veganistische snacks, maaltijden en drankjes mogelijk te maken.

Dit kan je in je keuken en provisiekast best hebben:

 • Een eenpersoons blender
 • Een mini-koelkast en magnetron
 • Potten met deksels
 • Een thermoskan
 • Plantaardige melk (soja, cashew, amandel, haver of rijst)
 • Plantaardige boter (amandel, pindakaas)
 • Tafeloliën (olijf, zonnebloem, kokosnoot)
 • Gedroogd en vers fruit, noten en zaden
 • Veganistische snackbars
 • Hummus, de koning van het vegan dieet
 • Peulvruchten
 • Specerijen en kruiden

Stap 3: Leer vegan koken

Je kan uiteraard allerlei goede recepten online vinden, maar je moet natuurlijk tegelijk opletten dat ze snel genoeg kunnen klaargemaakt worden en dat ze passen in een (waarschijnlijk) beperkter budget voor eten. Maar als je pas start met vegan koken kan het toch aan te bevelen zijn om je een vegan kookboek aan te schaffen dat heel veel goede en goedkope recepten bundelt. Als dat kookboek tegelijk je ook wegwijs maakt in wat je allemaal kan gebruiken om vegan te koken dan is dat nog het best natuurlijk. Dan leer je tegelijk ook om zelf te gaan koken op een vegan wijze met eigen smaken en combinaties van groenten en kruiden. Op die manier wordt je pas echt een zelfstandige vegan kok én een zelfstandig student. En als je ouders bijvoorbeeld kunnen aangespoord worden om je dat eerste vegan kookboek cadeau te doen dan ben je meteen gelanceerd natuurlijk.

Welke vegan kookboeken zijn er nu voor studenten?

Wij hier vinden volgende kookboeken uitermate geschikt voor (beginnende) vegan studenten koks:

1. Vegan in 5 van So Vegan

beste vegan kookboek beginners - Vegan in 5De ondertitel van dit uitstekende vegan kookboek Vegan in 5 zegt het al: ‘Meer dan 100 eenvoudige en lekkere recepten met maar 5 ingrediënten’. Je hebt echt niet veel nodig om de heerlijke vegan recepten van So Vegan, de bekende Engelse vegan website, te bereiden. Dit is dus een ideaal vegan kookboek voor studenten. De gerechten in dit unieke kookboek zijn makkelijk te bereiden, hebben niet veel ingrediënten, zijn goedkoop maar ook nog eens super lekker en gezond.

Met dit kookboek kan je dus als student heel makkelijk gezonde plantaardige gerechten op tafel zetten voor jezelf en je medestudenten op kot. De ingrediënten zijn beperkt en makkelijk verkrijgbaar en toch tover je lekkere en mooie en voedzame maaltijden op tafel. En toch wordt er weinig beroep gedaan op de typische vleesvervangers die je vaak ziet. Wel eens op al klaargemaakte vegan pesto of hummus bijvoorbeeld, maar dat is begrijpelijk als je maar zo weinig ingrediënten gebruikt.

Een greep uit de gerechten in Vegan in 5: portobello wellington met ui en salie, veganistische pasta of passievrucht pavolova’s met kikkererwtenvocht. Ook enkele vegan klassiekers zoals chiajam, brownie met zoete aardappel en geroosterde kikkererwten vind je in het kookboek. Ook gerechten die sowieso al weinig ingrediënten vragen zoals hummus of ratatouille komen aan bod. Alles is daarbij nog eens vrij goedkoop aan te schaffen. Ideaal dus voor studenten die snel, goedkoop maar toch gezond zelf willen koken. Een echte aanrader voor de bewuste student.

»» koop Vegan in 5

2. Every Day Vegan Budget Friendly van ex-topsporter Lenna Omrani

goedkoop vegan koken - Every Day Vegan Budget FriendlyOnze volgende tip voor studenten is dus het nieuwe vegan kookboek Every Day Vegan Budget Friendly van Lenna Omrani (bekijk hier haar Instagram). Lenna is vooral bekend door haar eerste kookboek Every Day Vegan dat veel mensen al op weg hielp naar een vegan levenswijze. Dat eerste kookboek werd een echt verkoopsucces en van haar nieuwste kookboek van dit jaar (2022) verwachten we eigenlijk weer hetzelfde.

In Every Day Vegan Budget Friendly vind je als vegan student massa’s kleurrijke en vrolijke vegan recepten die ook nog eens super gezond en lekker zijn. De recepten zijn erg geschikt om doorheen de week te maken en ze zijn onderverdeeld naar de tijd die nodig is om ze klaar te maken. Ook erbij staat de prijs die elk gerecht je zal kosten per persoon. De belofte daarbij is dat voor elk gerecht in het kookboek de prijs per persoon maximum 3,5 euro is. Echt niet duur dus en zeker budgetvriendelijk als je een student bent met beperkte middelen.

Enkele van de recepten als voorbeeld: ontbijtrecepten zoals Veggie tofu scramble op toast, lunch met Aziatische quinoabowl met pindasaus, of Speculaas-chocoladecheesecake of ook bijvoorbeeld heerlijke Smokey linzenstoof met aardappelpartjes. Of wat dacht je van de Romige spaghetti carbonara, Warm rijstonbtijt met peer & rozijnen of de bijzonder lekkere Zomerse tacos met BBQ-jackfruit & mangosalsa. Erg lekker dus en ook origineel om voor anderen klaar te maken. Je kan het kookboek overigens ook goedkoper als e-book aanschaffen.

 

Deel de liefde hier

Je houd misschien ook van...